sähköjohdot

Kerro omasta projektistasi
Jnaukki
Kokenut kuljettaja
Viestit: 96
Liittynyt: 27 Elo 2018 15:15
Location: Alavieska

Re: sähköjohdot

Viesti Kirjoittaja Jnaukki » 25 Maalis 2019 09:49

Jule kirjoitti:
23 Maalis 2019 15:38
Jnaukki kirjoitti:
21 Maalis 2019 23:02

Olisiko vinkkiä/linkkiä mistä niitä tarpeita sais keskuksen tekoon? Ja mitä siihen tarvii... :D sais kasata ne sähköt suunnilleen läjään itse ja käyttäisi ammattilaisen sit tekemässä kytkennät ja tarkastukset.
Yksinkertaisinta lienee käyttää "henkilösuojakytkin" nimellä myytäviä laitteita, joita kutsutaan myös vikavirtajohdonsuojakytkimiksi. Siis laite jossa yhdistyy esim 10A sulake ja vikavirtasuoja. Kiinteästi asennettavalle laitteelle ja esim jääkaapille riittäisi se 2 napainen johdonsuojakytkin, joka on ainakin edullisempi valmistaa.

Kannattaa myös pitää mielessä että ei kannata ostaa 16A suojia, vaan ostaa 13A jos on tarvetta isommalle virran kestolle. Tietysti jos autoon tulee syöttönä jotain 16A järeämpää, mutta lähtökohtaisesti jos on kaksi 16A sulaketta peräkkäin se ensimmäinen (syöttösuunnasta) laukeaa ensin.

Noita henkiöösuojakytkimiä voi ostaa bilteman lisäksi motonetistä, tokmannilta, puuilosta, honkkarista ja ihan rautakaupoista, ja tietysti nettikaupoista. Ei niiden saatavuus ole mitenkään erityisen hankalaa, nuo kaksiosaiset johdonsuojat ovat vähän spesiaalimpaa kamaa, ja vaikka mä saan niitä sähkötukusta helposti, niin äkkiä en osaa sanoa mistä niitä kuluttaja saisi.

Käytännössä kuluttaja-asiakkaatkin saavat sähkötukuista tavaraa kun menevät sisään, tietävät mitä haluavat ja maksavat kortilla. Lähinnä nuo tukkujen myyntikonttorit eivät ole kiinnostuneet antamaan perus maallikolle sitä tuoteopastusta, ja siksi ovessa lukee että "ei kuluttajamyyntiä". Tiliasiakkaiden alennusprosentit tietysti jää saamatta, mutta parin erikoisemman nippelin kanssa tuo tuskin on kauhean suuri kynnys.
Joo noita löysinkin, olikohan 8e kpl. 10A olivat. En vielä ostanut kuitenkaan.

hannu-makela
Varakuski
Viestit: 5
Liittynyt: 23 Heinä 2015 21:20
Location: Hamina

Re: sähköjohdot

Viesti Kirjoittaja hannu-makela » 30 Touko 2019 08:40

Pitää huomioida seuraavat erot.
Johdonsuoja joka voi olla automaatti- tai perinteinen laatta-, tai tulppasulake, on tarkoitettu johtimen ylikuormittumisen suojaamiseen.
Eli kun virta jostain syystä (tyypillisimmin oikosulku) ylittää johtimen sallitun virtakestoisuuden suoja laukeaa. Tyypillisesti sähkönjakelu jaetaan ryhmiin, jolloin yhden "sulakkeen" takana on 1-5 kulutuspistettä.

Vikavirtasuoja on laite joka vertaa vaihejohdon (menevää) ja nollajohdon (palaavaa) virtaa.
Jos nämä eivät ole saman suuruisia, niin jostain pääsee vuotamaan virtaa maadoituspuolelle. Tämä on tietysti vakava asia, koska useat (metallirunkoiset) laitteet ovat maadoitettuja.

Vikavirtasuoja voi olla henkilösuojaukseen tarkoitettu, joka laukeaa 30mA:n vikavirrasta. Tämä on se virta jolla ei vielä "henki lähde" kun koskettaa virrallista "maapuolta" .

Toinen on 500mA:n suoja joka on tarkoitettu palosuojaukseen. Tämä vuotovirta aiheuttaa jo palovaaran vaikka johdon kuormitettavuus ei ylittyisikään.

Vikavirtasuoja on myös varustettu johdonsuojalla (kuormitettavuus) sekä testinapilla.

Nämä eri suojat eivät siis ole toistensa "korvaavia" vaan täydentäviä. Normaali rakenne on asentaa yksi vikavirtasuoja sähkönjakeluun ensimmäiseksi ja sen jälkeen johdonsuojat eri kulutusryhmille.

Terv. Hanski. (Sähköpätevyys 2)

Jule
Kansleri
Viestit: 1304
Liittynyt: 03 Loka 2015 20:58
Truck: B10M Carrus 501
Location: Sipoo

Re: sähköjohdot

Viesti Kirjoittaja Jule » 30 Touko 2019 17:04

hannu-makela kirjoitti:
30 Touko 2019 08:40
Vikavirtasuoja on myös varustettu johdonsuojalla (kuormitettavuus) sekä testinapilla.
Normaali vikavirtasuojakytkin ei toimi johdonsuojana, mutta on olemassa yhdistelmälaitteita, jossa samoissa kuorissa on sekä johdonsuoja että vikavirtasuoja. Kataloogissa nimellä vikavirtajohdonsuojakatkaisija, tai henkilösuojakatkaisija/kytkin.

Vastaa Viestiin