Sivu 1/1

Oma kompura oville?

Lähetetty: 17 Heinä 2017 12:43
Kirjoittaja Zuikkis
Joku muistaakseni kirjoittikin että oli ovia varten ihan sähkökäyttöinen pikkukompura.

Muropaketilla oli projekti missä tehtiin pakastimen kompurasta hiljainen paineilmakompura kerrostalokäyttöön:

Https://murobbs.muropaketti.com/threads ... in.724523/

Tuommoinen olisi aika päheä. Ei herätä yöllä kun pärähtää kompura päälle.

Onko kellään käsitystä, minkä verran tuo ovi vie ilmaa? Montako kertaa esim 25L säiliöllä avaa?

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 17 Heinä 2017 14:09
Kirjoittaja Reddewil
Jääkaapin kompura on ihan ok, kestää aikansa, jotku tosi kauan. Kannattaa takaiskuilla eristää se hupisäiliö muusta p.ilmoista.
Riippuu haluaako että ovi nousee lukkoon asti vai riittääkö että on kylkeä vasten, muistelisin että edellisessä pussissa jonku 5 kertaa sai käytettyä ovee ennen ku paine meni pieneksi... Toki siinä ei ollu pyhitettyä säiliötä ovelle vaan joku painerajalla toimiva venttiili...

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 17 Heinä 2017 15:36
Kirjoittaja Reino-Ratti
Pätkä Setrassa on ollut pitkään käytössä vippioveen ja ruuman luukkujen lukkoihin S-alkuinen viimeistelynaulainmen öljytön pikkukompura, jota myy mm. M-alkuinen varaosaliike. Teho noin 700 W ja toimii hyvin invertterillä.Olen pudottanut kompuran painekytkimen katkaisupaineen n. 4.5 bar arvoon, koska muuten ovesta tulee liian nopea ja kompuran käyntiaika pitenee turhaan. Kohtuullisen hiljainen kompura, kun sijoittaa sen ruumaan, Mutta tuo hiljaisuus on makuasia. Pienessä kompurassa tuotto on niin pieni, että sillä ei kannata alkaa täyttää auton muita ilmasäiliöitä. Siksi olen erottanut oven ja luukkujen lukkojen paineilmapiirin muusta alustasta erillisellä palloventtiilillä, jonka käännän kiinni "leirintämoodissa". Lisäksi olen laittanut piiriin suuntaventtiilin, mutta pienellä kompuran tuotolla/paine-erolla se ei sulkeiudu heti; siksi myös käsiventtiili. Käytännössä toimii niin, että yksi oven aukaisu+sulkeminen, niin kompura käy pikku säiliönsä täyteen. Mutta isommalla rahalla löytyy myös 24V kompuroita, joilla saa auton täysin ilmohin; niitä on suosittu laivoille ajettavissa autoissa.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 17 Heinä 2017 17:14
Kirjoittaja Jule
Mä rakensin koekytkennän takaoveen. Eli hyrdaruliikka liikkeesta hain siihen pneumatiikkaputken päähän sopivan liittimen jolla sen saa kompuraan. Sellaisen "tavallisen" pikkukompuran säiliöllä ovea käyttää jotain kymmenkunta kertaa ennen kuin pörähtää, kompura käy 7-9bar välillä. Ainakin mulla tossa on jokin integroitu paineenalennusventtiili, koska oven nopeus on käytännössä ihan sama oli kompurassa täysi 9 bar tai 4 bar.

Aluksi ovi laski kompuran paineen maksimista minimiin n. 2 tunnissa, mutta nyt on alkanut pitämään, ja nyt käytännössä vuoto tulee kokonaan itse kompurasta, joka hukkaa n 0,5bar vuorokaudessa. Voi olla että oven tiivisteet oli jotenkin vähän huonosti kun ovea tullut käsin työnneltyä edestakaisin (siis hätäventtiiliä avaamatta).

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 04 Elo 2017 22:40
Kirjoittaja Zuikkis
Kirjoittelin tän jutun jatkoa tuonne Osku-topikkiin, laitetaan nyt linkki tähänkin jos joku vaikka haulla tänne eksyy.

http://kylahullutkulkurit.fi/forum/view ... 331#p74331

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 09 Elo 2017 10:43
Kirjoittaja ansa
meillä ollut tommonen pikkukompura käytössä n.6vuotta ostin aikoinaan sellaisen ihan normi 1200w sähkökompuran ja siitä on nyt aikojen kuluessa modifioitunut sellainen hiljainen pakastimen kompressorilla toimiva, aika monta kehitysversiota on matkalla ollut, mutta nyt ainakin 2vuotta on toiminut moitteetta. autossa on jousituksen tyhjennysventtiilit ja muuten koko autossa n.7abr koko ajan parkissa. magneettiventtiilillä toimivan paineenpoiston rakentamisen jälkeen ei oo enää sulanut yhtäkään kompressoriakaan.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 13 Syys 2018 23:51
Kirjoittaja Geekuality
Tuurin reissun aikana mekin päästiin toteamaan että niin kauan kuin meillä mm. vielä käytetään bussin alkuperäistä wc:tä (Carruksen manuaalikin sanoo että "Taakse asennettu pneumaattinen vesi-WC on erikoistapaus" :D ) sen lisäksi että toki oveakin käyttäisi mieluusti paineistettuna (etenkin kamalasti ulkomaailmaan halajavien koirien kanssa), olisi ihan kiva jos bussissa olisi myös leiriytyessä painetta.

Nykyisellään paine laskee sammuttamisen jälkeen reilun barin tunnissa eli kovin kauaa se ei pysy, enkä nyt lähde mahdollisia vuotokohtia vielä selvittelemään (auto pysyy kuitenkin aivan suorassa ym, eli vuoto lienee jossain venttiilissä, liitoksessa, tms). Parin päivän pähkäilyn jälkeen päädyin tänään siis siihen, että vaikka tuollainen DIY-kompuran rakentelu ihan kiinnostavaa olisikin, keskitän ehkä energiani vielä tässä kohtaa muuhun.

Kärkkäisen maahantuomaa ja hiljaiseksi väitettyä (ei tietenkään nyt niin hiljainen kuin kylmälaitekompura) Timco-merkillä myytävää kiinalaista masiinaa (linkki) (750W, 24 litraa, 7 bar) myydään varsin samanlaisena (pieniä eroja mm. säiliössä, jaloissa, jne) lukuisilla eri merkeillä ympäri Eurooppaa, joten päätin tilata sen nyt sitten Tuontitukusta kun ei vastaavaa tuntunut ulkomailta sen halvemmalla saavan.

Aloin tässä sitten samalla katsomaan verkkokaupoista tarvittavia takaiskuventtiilejä ym. mutta tajusin että täälläkin kuvissa näkemäni letkuthan vaikuttavat hyvinkin erilaisilta työkaluissa ym. tottumiini nähden - pitääkö noita siis käydä sitten etsimässä jostain erikoisliikkeistä ja mitä tuon kompuran kytkemisen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? Ajatukseni olisi siis liittää tuo koko kakkospiiriin pitämään painetta yllä oville, luukuille ja vessalle.

Sähkökaavioiden seasta löytyi pari sivua paineilmajärjestelmän kuvauksia, noista tulkitsisin että letkut vaikuttaisivat olevan joko neljäsosa- tai kahdeksasosa-tuumaisia. Mutta mihin kohtaan oma kompura olisi paras kytkeä jne - sijoituksen suhteen käytännössä koko ruuma on vielä aikalailla vapaata riistaa.

Kuva

Kuva

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 14 Syys 2018 08:06
Kirjoittaja Rosvolinna
Laita siihen ovipiirin syöttöön y-haaralla. Lisäkompuralle oma sulku huoltoa varten. Luulisi toimivan - saat samalla töötin ja tavaratilan lukot paineisiin.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 14 Syys 2018 10:46
Kirjoittaja BussMAN
Toimisko parhaiten: jos laittais takaiskuventiilin autonjärj tuloputkeen ja lisäkompressorin syöttöputkeen niin syötettävä paineilma menis vain kohteeseen ( eliminois järjestelmien
omien venttiilien vuodot)

Carrus kori kaaviossa näyttäis olevan ilmasylinterit myös käyttävän poistoluukuissa ( omassa
carrus/ vector taitaa olla painovoimaiset) mikä ohjaa? kattokanava lämmitys/ jäähdytys puhallus
vai muu. Tavaratilan ulkoilmaluukussa on ilmasylinteri

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 14 Syys 2018 10:47
Kirjoittaja wiima63
https://www.rautajatti.fi/c184-hiljaise ... p1-fi.html

tuosta kompura hbm 6 tai 9 on hiljaisia ruumassa ja ovi pelaa hyvin..

tarvikkeet kytkentään saa hydrauli ja pneumatiikka liikkeistä. kuva Iskin liitännästä T haara ja takaisku. kompuran päähän vaihdon liitännän että menee suoraan tuo muoviputki tökättävään liittimeen.ruuvasin orginaalin irti kompurasta malliksi liikkeeseen että löysi hetk oikealla kierteellä olevan lähdön. muuta et sit tarttekkaan kun mitan tuosta putkesta mikä katkastaan t haaralle että osaa ostaa oikeen kokosta putkea.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 14 Syys 2018 19:39
Kirjoittaja Geekuality
Kiitos paljon neuvoista ja kommenteista, eiköhän näillä pääse liikkeelle.

P.S. wiima63: Ihan samoja moottoreita/lohkoja noissa HBM:issä näyttää olevan kuin muissakin tuon parinsadan euron hintaluokan hiljaisissa kompuroissa, uskaltaisin väittää että tehoa rajoittamalla (esim. HBM:n 550W vs Timcon 750W) vähenee niin tuotto kuin melukin juurikin noin. :)

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 16 Syys 2018 13:59
Kirjoittaja Jule
Geekuality kirjoitti: Kärkkäisen maahantuomaa ja hiljaiseksi väitettyä (ei tietenkään nyt niin hiljainen kuin kylmälaitekompura) Timco-merkillä myytävää kiinalaista masiinaa (linkki) (750W, 24 litraa, 7 bar) myydään varsin samanlaisena (pieniä eroja mm. säiliössä, jaloissa, jne) lukuisilla eri merkeillä ympäri Eurooppaa, joten päätin tilata sen nyt sitten Tuontitukusta kun ei vastaavaa tuntunut ulkomailta sen halvemmalla saavan.
Jos olet jo tilannut tuon niin ei vaikuta tämä, mutta mä ostin paikallisesta työkalu/pulttikaupasta 160 (vai 169?) eurolla Teston merkkisen 350W minikokoisen keikkakompuran, äänenpaine oli spekseissä muistaakseni 59dB, ääni on vähintäänkin riittävän hiljainen. Kompura on nyt keskiovea vastapäätä lattialla (väliaikaisesti) syöttämässä takaovelle ilmaa, ja jos seison auton ulkona siinä ovien puolessa välissä, kumatkin ovet auki, niin en kuule kompuraa, koska senääni peittyy normaaliin tuulenhuminaan yms luonnonääneen. Säiliö on tietysti tuossa pieni, vippioven kelaa kerran auki ja kiinni säiliöllisellä ennen kuin pörähtää käyntiin. Ilman sähköä ovi toimii ehkä jotain 3-5 kertaa, tosin vikalla kerralla ei enää nosta lukkoon.

On tietysti mahdollista että tossa mun koneessa on oikeesti ihan sama kompressori kuin tuossa kärkkeisenkin koneessa, kiinalaiset halpis koneet on kuitenkin enemmän tai vähemmän toistensa kopioita.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 17 Syys 2018 10:14
Kirjoittaja Geekuality
Juu, tilasin jo. Tosiaan tuo säiliön koko oli yksi iso tekijä jonka vuoksi tuohon päädyin, olisihan noita pienempiäkin ollut tarjolla eri merkeillä - vaihtoehtona harkitsin nimittäin ostavani IKH:n synttäritarjouksesta tavallisen 24-litraisen 79 eurolla (https://www.ikh.fi/fi/kompressori-190l- ... -oljy-xt50) ja vaihtavani siihen hiljaisemman moottorihässäkän, mutta se olisi mennyt jo siihen säätämiskategoriaan jota nyt yritin välttää. :)

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 23 Syys 2018 10:44
Kirjoittaja Jule
Juu, eikä noissa halpis kompuroissa mielestäni se ääni moottorista tule, vaan siitä varsinaisesta ilmapumpusta.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 19 Marras 2018 07:42
Kirjoittaja Timppa T
wiima63 kirjoitti:
14 Syys 2018 10:47
https://www.rautajatti.fi/c184-hiljaise ... p1-fi.html

tuosta kompura hbm 6 tai 9 on hiljaisia ruumassa ja ovi pelaa hyvin..

tarvikkeet kytkentään saa hydrauli ja pneumatiikka liikkeistä. kuva Iskin liitännästä T haara ja takaisku. kompuran päähän vaihdon liitännän että menee suoraan tuo muoviputki tökättävään liittimeen.ruuvasin orginaalin irti kompurasta malliksi liikkeeseen että löysi hetk oikealla kierteellä olevan lähdön. muuta et sit tarttekkaan kun mitan tuosta putkesta mikä katkastaan t haaralle että osaa ostaa oikeen kokosta putkea.
Mistä sais ton mötikän joka käskyttää ovea siis mihin piuhat ja imaletkut menee? Oma valskaa ilmaa pihalle semmosesta akselin näköisestä paikasta.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 26 Marras 2018 17:57
Kirjoittaja silvarello
Ekana tulee mieleen Paimela ja Jv bussi group. Eli purkaamokeikkaa pukkaa.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 27 Marras 2018 08:49
Kirjoittaja Cyborgi
Paimelasta hain kesällä, hinta 30€. Koriin jäi vielä useita

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 03 Heinä 2019 07:29
Kirjoittaja rokkenrolli
Olen tuossa miettinyt, että voisin omaanikin lisäillä tuon pikku kompuran ovia varten, plussaa olis tietenkin jos samalla toimis luukkujen lukot. Osaisko kukaan neuvoa mihin kohtaa linjaa pitäisi liitos tehdä, että ainakin etu ja takaovi pelaisi? Volvo B12 ja Eagle 560 koppa, Lahden autokorin kansioista en äkkiseltään löytänyt mitään paineilmakaaviota ja ei ole minulle kaikkein tutuimpia nämä asiat.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 04 Heinä 2019 22:38
Kirjoittaja Zuikkis
Jos siellä on sisällä se pakkoavaus-venttiili, siihen tulee juuri oikea letku.. Kokeiltava vaan että kumpi niistä. Toinen menee auton painejärjestelmään ja toinen ovelle. Painetta lykkäävään letkuun kun laittaa takaiskuventtiilin niin saa hupisäiliön täyteen auton käydessä, mutta pikkukompuran paine ei karkaa sinnepäin.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 05 Heinä 2019 12:10
Kirjoittaja rokkenrolli
Zuikkis kirjoitti:
04 Heinä 2019 22:38
Jos siellä on sisällä se pakkoavaus-venttiili, siihen tulee juuri oikea letku.. Kokeiltava vaan että kumpi niistä. Toinen menee auton painejärjestelmään ja toinen ovelle. Painetta lykkäävään letkuun kun laittaa takaiskuventtiilin niin saa hupisäiliön täyteen auton käydessä, mutta pikkukompuran paine ei karkaa sinnepäin.
Kiitos. Saako tällä molemmat ovet pelaamaan, vai pelkästään sen oven kumpaan paine liitetään? Etu ja takaovissa löytyy molemmissa tuo hätäavaus venttiili.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 06 Heinä 2019 11:31
Kirjoittaja Jule
Ainakaan mulla ei ole etu ja takaovi suoraan yhteydessä toisiinsa. Mielestäni takaovelle tulee ilma t-haaralla jousitukselta, etuoven vieressä on mahurissa muutenkin pirusti ilmasäiliöitä, joten jostain niistä se tulee..

Carruksen sähkökaaviossa on viimeisellä sivulla korin paineilmakaavio.. Ei tietysti juuri auta Lahtelaisen kanssa.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 06 Heinä 2019 23:45
Kirjoittaja Zuikkis
Joo.. Mä vedin keskiovelta kokonaan uuden letkun hupisäiliölle, ja tulppasin vanhan.

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 07 Heinä 2019 10:46
Kirjoittaja rokkenrolli
Mulla on tuossa etuovista kun tullaan, niin rappusten välissä tuollainen paineilmaliitin, mistä voi mitä ilmeisimmin täyttää järjestelmää. Onko mitään tietoa mitä tällä tehdään? Onko tuo sitä varten, että saa jarruihin painetta esim. hinausta tms. varten?

Re: Oma kompura oville?

Lähetetty: 07 Heinä 2019 13:32
Kirjoittaja Jule
Siellä on yleensä sen pelkän jarrupiirin paineistusliittimen lisäksi jossain myös koko järjestelmän paineistamista varten liitin. SIllä saa myös jousiin ilmaa.