Jarrupalaute

Ajoneuvon alustan teknisiset jutut, huoltovinkkejä jne.
Pataässä
Kokenut kuljettaja
Viestit: 91
Liittynyt: 06 Helmi 2005 21:13
Truck: Scania Haldin Boxer
Location: Salo
Member id: 16
Paikkakunta: Salo

Jarrupalaute

Viesti Kirjoittaja Pataässä » 17 Elo 2017 09:51

Moikka!
Kun 30-vuotta sitten, elokuussa -87 ostin 8-litran scanian uudeksi asuntoautoksi, silloinen työkaverini, joka oli ollut linja-autojen huollossa mukana, sanoi "Scanian ilmajarrujen olevan luotettavia ja käyttövarmoja - niiden kanssa sinun ei tarvitse räplätä".

Näin kolmenkymmenen käyttövuoden jälkeen olen aivan samaa mieltä. Joku katsastusmies on minulle sanonut scanian ilmajarrujen menevän yleensä hyväksytysti läpi, sillä niissä on pienet paineet ja suuret pinnat.

Vanhemmassa kalustossa on (ilma)jarruputket terästä. Nyt 42-vuotta vanhan bussin käyttäjänä suosittelisin tutkimaan ilmavuotoja myös jarrutustilanteessa, ellei pistekorroosio ole sitä aiemmin kuuluvasti kertonut. On meidänkin bussissamme lähes kaikki ilmaputket vaihdettu polyamidiputkistoksi. Iloista kesänjatkoa... terveisin Pataässä
Scania DS80 -75 Haldin puukori
~~~ Pataässä ~~~

BussMAN
Ajoneuvos
Viestit: 525
Liittynyt: 23 Kesä 2016 20:00
Truck: ----liner
Location: Suomi

Re: Jarrupalaute

Viesti Kirjoittaja BussMAN » 17 Elo 2017 10:26

Sama toteamus, 70 luvulla scanian jarrut parhaiten rakennettu, ja sisuissa eniten murheita, vaikka
kats jarrutesti oli vain dynamo testi .

Scania on korjannut jarrupala koon 4 sarjassa, 8"leveys ( 200mm) etu jarrupala n puolet kengän pinnasta pituus suunnassa . Vanhoissa scanioissa oli ankkuritapeille nipat jos voiteli liikaa jarruteho
ongelmia jos ei voidellut jumitti, nyt on kertavoideltavat.
Jatkossa linja autoista rumpujarrut poistumassa ( joissain kuorma autotyypeissä vielä mahdollisuus tilata rumpujarruilla )levyjarruilla korvattu, helppo jarrupalavaihto jarrusatula vaihdot kallita, eikä suomen oloissa pitkäikäisiä.

b12m
Rattiamiraali
Viestit: 450
Liittynyt: 02 Joulu 2008 00:46
Location: Tampere

Re: Jarrupalaute

Viesti Kirjoittaja b12m » 19 Elo 2017 01:15

Levyjarrut vaan tuovat mukanaan omat ongelmansa, mm. jarrusatuloiden liukusysteemit jumittuvat ja satuloitakin hajoilee. Eli ei ne levyjarrut autuaaksi tee, varsinkaan vähällä ajolla olevissa ajoneuvoissa.

Vastaa Viestiin