Kylähullut Kulkurit
http://kylahullutkulkurit.fi/forum/

Onko käytössä kompostorivessaa?
http://kylahullutkulkurit.fi/forum/viewtopic.php?f=16&t=5338
Sivu 1/2

Kirjoittaja:  Sipe [ 04 Marras 2014 12:20 ]
Viestin otsikko:  Onko käytössä kompostorivessaa?

Eikö tuollainen kompostorivessa olisi aika hyvä ratkaisu tällaisissa? Meinaan että jäisi yksi vesisäiliö pois ja samalla voisi biojätteet lahottaa kompostorissa ja ureat voisi johtaa harmaavesisäiliöön jossa ne laimenevat merkittävästi. Samalla alatilaan saa lämpöä kompostorista jonkinverran sillä palaminen tuottaa aika merkittävästi lämpöä. Toimivana tällainen on kovin helppohoitoinen ja hajuton. Tyhjennyksen voi toimittaa mamman kukkapenkkiin.

Käyttöveden tarve myös pienenee samalla kun vettä ei kulu WC:n huuhteluun ja sille on useasti muuta käyttöä. Toki tässä on haasteena se että jos käymälä jäätyy talvella ei sitä saa toimimaan vasta kuin kesällä seuraavan kerran. Tosin jos käyttö on ympärivuotista ja myös eristyksestä on jossain määrin huolehdittu riittää jo silloin tällöin tuotosten lisääminen kompostoriin ylläpitämään palamista.

Koska teillä on asiasta enemmän kokemusta niin tietänette ongelmakohdat joihin voi tällaisessa kohdata joten näkemyksiä peliin.

Kirjoittaja:  neppi [ 04 Marras 2014 13:14 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Eristys ja lämmitys lienee helpoin keino, äkistämisen lisäks, pitää komposti käynnissä. Tonnehan uppoo biojätteet keittiöstäki. Laittaa sinne vielä ämpärillisen lieroja, ni pysyy rosessi nopeana ja pääsee koska vain ongelle.

Meillä oli joskus kanoja, ja lattian pehkut piti kanalan lämpimänä talvellakin. Tuuletus kuntoon ja sopivan kuiva / kostea koostumus, ni eihän se haise ensinkään ja ammoniakitki pysyy kurissa, jos urea johdetaan suoraan esim AdBlue tankkiin.

Päivän kahvinporot ku tyhjentelee tonne, ni tuoksuu ehk 6000 kertaa paremmalle ku mikään kemssa ikinä!

ABC:n ajokaivolla saattaavat tilurikuskit jonossa hermostua, kun alat siinä lapioimaan paskiota tyhjäks.N

Kirjoittaja:  Sipe [ 04 Marras 2014 14:09 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

No ADBlue säiliö soveltuu tähän vallan hienosti sillä kyseinen litku ei tee muuta kuin alentaa moottorin tehoja. Pakoputkistolle menee meno ja paluu letkut. Nämä yhdistämällä ohjausyksikkö luulee että litkua menee ja samalla menohalut kasvavat. Päästöihin tällä ei ole mitään merkitystä.

Kompostin toimivuuden osalta sekoittaminen on se oleellisin joka taitaa olla se haasteellisin rakenteellisesti tehdä toimivaksi.


Vastauksen perusteella voisin olettaa ettei juuri kuivakäymälöitä ole käytössä kenelläkään matkaajissa.

Kirjoittaja:  Lahti32 [ 04 Marras 2014 16:02 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Sisupussissa, oliko siinä oikea hyyskä vai muistanko väärin.

Kirjoittaja:  Iski [ 04 Marras 2014 18:50 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Jossain on erotteleva ja polttava pönttö, tuotteena vähän tuhkaa, aika hintavia vaan ovat.

Kirjoittaja:  Sipe [ 04 Marras 2014 19:04 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Polttavaa en oikein näkisi käteväksi suuren sähkönkulutuksen vuoksi missään matkailuautossa. Tehot huitelevat 1500-2000W tienoolla jolloin nallista ei juuri jää sitten muuhun käyttöön. Puhumattakaan siitä että polttava klosetti ottaa tuon tehon 40-110minuutiksi.

Kirjoittaja:  Iski [ 04 Marras 2014 19:18 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

0,4-1,5 KW käyntikerta (riippuu varmaan jöötin koosta)
Sitten myös kaasulla polttava malli http://www.cabby.se/suomi/Tietoja-Cabby ... -CabbyLoo/

Kirjoittaja:  Reddewil [ 04 Marras 2014 21:15 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Toholla perään!
Jaa Iski meinaa 400-1500 wattituntia? 16-63Ah 24V akusta, eli jos ois 12V niin 120A akku tyhjäksi per sontiminen ja 10A laturilla 15h ladaten... Saman minkä 2h pyykinpesukoneen pyöritys. Kovasti imee kakan poltto energiaa, mutta eihän tuo ihme olekkaan kun märkäähän tuo ihmisellä ruukaa olemaan.
Eikö se kasettiklosetti ole helppo, voi käydä kippaa pyttyyn huoltsikala tai mihkä kaivoon vain.

Kirjoittaja:  kulkuri [ 04 Marras 2014 22:50 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Kasettiin verrattuna olis ainakin kunnon kokoinen aukko :lol:
Kasetissa kun pitää päättää tekeekö ykkösen vai kakkosen :lol:
Molemmat samaan aikaan taitaa onnistua vain lapsilta

Kirjoittaja:  Reddewil [ 05 Marras 2014 07:09 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Ennoo koskaan sontinu ku porsliiniin ni tota en tienny :shock: Itellä oli kaks vessaa volvossa, Ido ylhäällä ja auton kemssa kusihommia varten :wink:

Kirjoittaja:  Sipe [ 05 Marras 2014 13:00 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Toinen mikä polttavissa ongelmana on niiden vaatima pussien käyttö. Kertalaaki kustantaa pelkän pussien osalta 15-20 centtiä. Siis saman mitä leirintäalueilla kWh sähköä joka keskimäärin kuluu kerta istunnolla. :shock: Täytyy kyllä sanoa että tuollainen ei sovellu oikein mihinkään ellei sitten käytä vessapaperina seteleitä joka tapauksessa. Silloin olisi ymmärrettävää käyttää polttoklosettia kun setelit tukkii viemärit.

Sen lisäksi että itse polttava klosetti maksaa sen 2500-3000 euroa. Tällaiseen hintaan pitäisi olla lopputuotteen muuta kuin tuhkaa. Noh, tuhkaa se timanttikin on.

En tiedä sitten kuinka leirialueella mahtavat suhtautua jos heidän aumaan käy tyhjentämässä tarpeen vaatiessa palaneen materiaalin. Aika usealla leirialueella on kuitenkin tällainen auma puutarhajätteille olemassa tai sitten ovat hoitaneet homman ostopalveluna jätekatokseen astiana. Uskoisin että aumaan voisi palaneen materiaalin käydä tyhjentämässä. Määrällisesti palanutta materiaalia tulee kuitenkin aika vähän. 100 litraa painuu ja palaa n. 10-20 litraksi lopullista tuotetta.

Jotenkin en nyt pääse pois tuo hyysikän hyyvyyksistä. :mrgreen:

Kasettiklosetti on sieltä itsestään. Käyttö on aika hankalaa ja hajut tekevät käytön epämielyttäväksi.

Kirjoittaja:  Iski [ 05 Marras 2014 19:00 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Kai se pitäis olla maasähkössä jos tommonen polttava pönttö on käytössä.
Meillä on toi http://www.thetford.com/HOME/PRODUCTS/P ... fault.aspx liitetty suoraan alkuperäiseen 100 l. alasäiliöön ja on hyvin toiminu.

Kirjoittaja:  Jan-Erik [ 05 Marras 2014 21:44 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Noita polttolaitoksia on myös kaasulla toimivia, 12V jännitteeksi ja 110 gr kaasua per poltto. Käteviä ovat mökeillä, joihin ei ole verkkovirtaa ja sakotankkia ei saa kaivettua

Kirjoittaja:  Lahti32 [ 05 Marras 2014 22:17 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Kattokkaapas kun bussiin tehdään kunnon vessa niin ekaksi tehetään kunnon koppi johon sopii kunnolla istumaan, ja seisomaan suorana, siis mies, siis siellä vessassa, noh kumminki sinne istutetaan leveäjalkainen Ido Seven D jossa on kaksoissäiliö. Siitä vedetään satakympillä keulaa kohti sinne Jytkyyn 700 litran säiliöön, johonka tulee kakkamittarin pinnankorkeusanturi, huoltoluukku kanteen, lattiakaivonurinpäinliittymä johon liitellään kaikki viemärit, Jytkyn alle 50mm eriste ja giljotiiniventtiili josta soppa putoaa letkua pitkin kaivoon. Ja jossei löydy mistään ajokaivoa ja iltayö on käsillä eikä vain missään oo niin säiliön vieressä on palopostin letkukela ja säiliössä repivä uppupumppu jonka kahvassa kauko-ohjatun pumpunkäynnistyspistorasian kaukosäädin josta sitten painetaan nappia ja ruikataan jätökset sinne aakkosaseman kemssakoppiin...

Nii, ettei tarvi siellä porrasmontun pikkukopissa ihmetellä että mihin kohtaan tulee hylly Tex Willereille eikä miettiä että vetääkö pönttö ku ilmat on pihissy pois eikä paineilmaläppä pelaa enää

Ei vessassa saa polttaa. Alkaa haaista vessa

Kirjoittaja:  Carman [ 05 Marras 2014 23:55 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Tuli mieleeni tuosta polttavasta vessasta...

Yks vanhan kansan putkimies tokas polttavasta pytystä ku joku kysy että haiseeko se...
"Mitä luulet, haiseeko jos paskaa keitetään kusessa?" :lol:

Kirjoittaja:  Sipe [ 06 Marras 2014 09:47 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Jan-Erik kirjoitti:
Noita polttolaitoksia on myös kaasulla toimivia, 12V jännitteeksi ja 110 gr kaasua per poltto. Käteviä ovat mökeillä, joihin ei ole verkkovirtaa ja sakotankkia ei saa kaivettua


"Kätevää" kantaa kaasua kun hyysikkä polttaisi jätökset ihan omatoimisesti ajan kanssa. Ainakin minusta polttavat vessat on kaikkea muuta kuin käteviä ja järkeviä jos on mahdollisuus käyttää energiaystävällisempiä vaihtoehtoja, yleensä sille sähkölle on muutakin käyttöä. Jos verrataan kaasulla polttavaan vessan energiankulutusta vaikka jääkaappiin 4 henkisessä perheessä jossa käydään keskimäärin pari kertaa vuorokaudessa vessassa (tarkoittaa n. 32Ah energian kulutusta vuorokaudessa) tarpeilla niin 12V kompurajääkaappi kuluttaa vuorokaudessa vähemmän virtaa (vuorokausikulutus 25-30Ah) kuin tuo polttava pönttö. Molemmat vaativat yksistään käytännössä 200W panelitehoa ja 200Ah akustoa jotta toimivat viikonloppukäytössä keväästä syksyyn.

Itse en ainakaan keksi yhtään kohdetta jossa tuollainen olisi varteenotettava vaihtoehto tai ainut mahdollisuus, jos tulee mieleen niin kertokaa ja perustelkaa ihmeessä niin voin muuttaa näkemystäni tarvittaessa. :mrgreen:

Onhan toki monia muitakin tuotteita joissa tekemällä on tehty ihmisille tarve hankkia tuote vaikka siinä ei olisi mitään järkeä. Ihminen on vain siitä villi elukka ettei aina mietitä loppuun vaan mennään mielikuvan perusteella joka tuotteesta on saatu tuotetta myyvän tahon osalta.

Vois silti olla tosiaan kätevämpää käyttää vesiklosettia tällaisissa kulkureissa loppupeleissä vaikka vettä pitää varastoida niin puhtaana kuin likaisena. Taisi täälläkin nuosta jo esille pöntön taakse tuleva repivä pumppu jolloin jo 50mm tai jopa 32mm putkella voisi jätökset ohjata säiliölle ilman että putkistossa olisi laskuja. Tämä mahdollistaa taas WC:n sjoittamisen sinne minne itse tahtoo eikä putkistoja tarvitse suuremmin suunnitella vaan vetää sieltä minkä näkee parhaaksi.

Kirjoittaja:  Rosvolinna [ 06 Marras 2014 13:17 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Hommasin Rölliin silppurivessan, mutta en ole asentanut sitä. Neljä vuotta on menty kemssalla. Lähinnä sitä käyttää perheemme pienin 5v vesseli. Isommat osaavat hakeutua ulkoisen tarjonnan pariin.

Tuo kompostoiva kuulostaa hienolta ajatukselta, mutta teorian tasolla. Astuppa vaikka koirankikkareeseen = tuon pikku nökäreestä lähtevän aromin huomaa kyllä kaikki linjurissa istuvat. Hurja skenaario raahata kilotolkulla kökköä mukanaan asuintilassa. Kesämökilläkään huussi ei ole tuvan perällä vaan pihan perällä tuulen alapuolella ;)

Kirjoittaja:  scania76 [ 11 Joulu 2014 10:00 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

oikein hoidettuna koposti käymälä ei haise !
onhan noita käytössä yliopiston kapuksella hervannassa tamperella.
miksei autossa kin
kaikki vain hysää aina veden kanssa vaikka ei sitä puhasta ole joka paikkassa,olis joka tapauksesssa halpa pitää :D

Kirjoittaja:  -LÄTSÄ- [ 14 Joulu 2014 23:12 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

"Kannanpa korteni tähänkin kekoon"... :D
Mä oon ollu vissii iha ton oman projektin kanssa alusta saakka iha "ulapalla"... koska en oo alkujaankaan suunnitellu tohon katiskaan "vesivessaa"... ihan niin yksinkertaisesta syystä että tonne "kirjurin helmoihin" ei kovin kummosia säiliöitä mahdu... (tai kyllä sinne sais tehtyä "isotkin säiliöt" mutta se tila on sitten muulta "hyödylliseltä" pois... :) )
Sain eräässä vaihtokaupassa "separet 9000" (nimi muistuttaa erään lastenkirjailijan "ihmevempaimia"... :D ) kuivakäymälä pöntön missä on sellainen "peen" ja "kuun" erotteleva istuinosa... ja mun "järkeilyllä" nesteet saa mun puolesta mennä sinne "harmaavesi" tankkiin mistä ne lasketaan sitten pois... ja tää kiinteempi jätös... menee "omaan lokeroonsa" mikä ei oikein hoidettuna oikeasti haise yhtään "sille itelleen" ei kopissa ei autossa eikä auton ulkopuolella... ja eiköhän tuollaisia "komposti jätteen jättöpaikkoja" löydy reissunpäältäkin ja ns. tukikohdassa on komposti minne ne "pussukat" voi sitte kipata ku siellä käy...(tukikohassa meinaan...) En tiiä... mutta olen saanut sellaisen käsityksen että noihin pönttöihin (wc) voi laittaa myös kompostoituvan "keittiö jätteen" mikä vähentää myös keittiön roskiksen "hajuhaittoja" reissunpäällä... (tosin itelläni ei oo kyllä ainakaan ruuantähteistä ongelmaa ku "paras kaveri" hoitaa ruuan tähteet ja astioiden esipesun... :D )
Monen monta hyvin ja oikein hoidettua mökkivessaa olen nähnyt ja niistä oon päähäni saanu tämän "ajatuksen"... ja meinasin olla niin rohkee että kokeilen sitä tuossakin... jos se kaatuu omaan mahottumuuteensa... ni oon mä "sen verran rohkea" että voin myöntää olleeni väärässä, mutta tällä "suunnitelmalla" meinasin asiaa lähestyä... :D

Kirjoittaja:  pelti [ 15 Joulu 2014 10:52 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Oikealla tervalla käsittelet hamppuköyden pätkän, ja se sinne eriöön. Peittää tehokkaasti luonnon tuotteen hajun. Ja jos haju alkaa oikeen tympiä, niin kun sitä hamppuköyttä ostaa pari metriä, niin voi sitä johonkin muuhunkin käyttää ja tylsyys katoaa ikiajoiksi ;)

Omassa troolarissa oli juuri tuollainen ilmanraikastin veskissä (ja näkee niitä noissa saaristo ulkohuonessakin) ja toimii hyvin.

Kirjoittaja:  -LÄTSÄ- [ 15 Joulu 2014 17:14 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Nii ja jos sen köyden pitää siellä "laarissa" sotkun keskellä ni saattaa olla että "tulee toisiin ajatuksiin" kun sen yrittää ottaa muunlaiseen "hyötykäyttöön"... :D
(hinausköydeksi siit ei oo... :D )
No mutta... tämäkin on asia mikä on itsellä edessä vasta joskus tulevaisuudessa... (tällä tahdilla ehkä vuonna 2020... :D )
Ps. enkä muuten tarkoittanut "hamppuköyden uusio käyttöö" vaan sitä pönttöä... "armeija termejä" lainaten "pönttö per pönttö" :D

Kirjoittaja:  Theeagle [ 12 Helmi 2015 23:18 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Olisko tämä Mulltoa jotakin?
http://www.swenergia.fi/mokkilaiset/mok ... lltoa.html

Kirjoittaja:  TatuKe [ 25 Helmi 2015 20:45 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Itsellänikin bussi vielä rakenteluvaiheessa. Ostin melkein valmiin projektin, vesi ja viemäri vielä puuttuu. Tuota vessaa olen tosissaan miettinyt, pähkäilen mikä toimisi lapsiperheessä parhaiten.
Ongelmana vesivessassa on että käyttäjiä on monta ja kuution säiliötä en saa mihinkään mahtumaan :) Noita vesipihejä vessoja olen katellu erilaisia, en ole löytänyt vielä sopivaa.
Kompostoiva wc voisi olla ihan toimiva systeemi. Oikein hoidettuna se on hajuton, mutta vaatii kyllä jonkin verran hoitamista (lähinnä kuivikkeiden käyttöä). Mielelläni kuulisin jos jollakin on kokemuksia kompostivessasta autossa!

Kirjoittaja:  Lahti32 [ 25 Helmi 2015 20:58 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

TatuKe kirjoitti:
Itsellänikin bussi vielä rakenteluvaiheessa. Ostin melkein valmiin projektin, vesi ja viemäri vielä puuttuu. Tuota vessaa olen tosissaan miettinyt, pähkäilen mikä toimisi lapsiperheessä parhaiten.
Ongelmana vesivessassa on että käyttäjiä on monta ja kuution säiliötä en saa mihinkään mahtumaan :) Noita vesipihejä vessoja olen katellu erilaisia, en ole löytänyt vielä sopivaa.
Kompostoiva wc voisi olla ihan toimiva systeemi. Oikein hoidettuna se on hajuton, mutta vaatii kyllä jonkin verran hoitamista (lähinnä kuivikkeiden käyttöä). Mielelläni kuulisin jos jollakin on kokemuksia kompostivessasta autossa!


meillä on 450 litran pönttö ido trevin alla ja riittää 12 aikamiehen retkelle viideksi päiväksi ja lasten kanssa ajellessa riittää 7 päivää, joskus menty 11 päivääkin tyhjäilemättä. Elikkä kuutiota tuskin tarvii.

Kirjoittaja:  TatuKe [ 26 Helmi 2015 19:04 ]
Viestin otsikko:  Re: Onko käytössä kompostorivessaa?

Onko tietoa Bilteman vessan vedenkulutuksesta? http://www.biltema.fi/fi/Veneily/LVI/Ka ... pu-259925/
en löytänyt tietoa siitä Bilteman sivuilta.

Ja noita kompostivessojahan on kyllä monellakin valmistajalla, ja ihan omakotitalokäytössäkin. Eiköhän toimisi myös autossa?

Sivu 1/2 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/