Älykäs 12v sähkökeskus?

Apena
Apukuski
Viestit: 16
Liittynyt: 28 Elo 2015 16:02
Location: suomi

Älykäs 12v sähkökeskus?

Viesti Kirjoittaja Apena » 17 Marras 2015 22:16

Sähkösuunnittelua olen yrittänyt opiskella.

Sormi menee vielä suuhun, kun tulee eteen järjestelmiä, joita pitäisi yhdistää toisiinsa.
Esim. akun lataus: 1)ajon aikana 2)aurinkopaneeleilla 3)aggrekaatilla/verkkovirralla. Miten yhdistää aurinkopaneelien lataussäädin ja ajokin laturi vaihtoreleineen, jos haluaa ladata välillä myös jollain 240v laturilla.

Ja 12/24V ulosotto 1)lataussäätimestä 2)suoraan akusta. Yksi älykäs 12/24v sähkökeskus olisi optimi: se kertoisi akkujen kapasiteetin ja suojelisi akkuja tyhjenemästä vahingossa.

Kuten myös 240v ulosotto 1)inventteristä 2)aggrekaatista 3)maasähköstä. Ehkä joku 3-asentoinen kytkin.. Pääasia on turvallisuus, toisena vasta käytännöllisyys - yksi 240V johdotus saisi silti riittää.

Laitan liitteeksi luonnoksen suunnitelmastani. Se ei ole oikea sähkösuunnitelma, mutta ehkä joku osaa sitä lukea ja ystävällisesti taas kommentoi.
Onneksi en ole projektissa ihan jäniksen selässä - hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Liitteet
apesähkö.pdf
(21.75 KiB) Tiedosto ladattu 197 kertaa

Jule
Kansleri
Viestit: 1146
Liittynyt: 03 Loka 2015 20:58
Truck: B10M Carrus 501
Location: Sipoo

Re: Älykäs 12v sähkökeskus?

Viesti Kirjoittaja Jule » 19 Marras 2015 16:46

Aurinkosähkön ohajimista en tiedä, mutta olen siinä käsityksessä että nekin toimivat "normaalisti", eli pistät vaan kaikki kylmästi rinnakkain akkuun.

Auton laturi lataa silloin kun moottori on käynnissä. Erotusrele kannattaa laittaa alustan ja hupiakkujen väliin.
Aurinkokenno lataa silloin kuin arska paistaa ja akussa on tilaa.
Lataava invertteri lataa silloin kun tulee maasähköä tai aggregaatilta, jos kummastakaan ei tule sähköä tehdään 230V akkusähköstä. Tuohon kannattaa se maasähkö/aggre valintakytkin tehdä sinne 230V puolelle. Invertteri voi sitten olla sen mallinen että se suuttuu jos verkko/aggrevirta tulee lennossa päälle, myös sellaisia on olemassa jotka osaavat tahdistua verkkosähköön ennen kuin kytkevät sähkönteon pois päältä.

Tää tietysti edellyttää että sulla on niin järeä invertteri että kaikki sähkö mahtuu tulemaan siitä läpi. Toisaalta tuo kytkentä voi olla ihan perusteltukin siinä tapauksessa että invertteri jaksaa puskea enemmän kuin mitä verkosta tai aggresta tulee, jolloin se toimii buusterina niin pitkään kuin akuissa riittää potkua.

INvertteri ei yleensä suostu akkua vetämään ihan kohtuuttoman kuivaksi, mutta suoraan akkuihin kytketyll'ä valaistuksella tms se tietysti on omahdollista. Erillisenä akun varaustason vahtina käy esim tän näköinen palikka: http://www.nasamarine.com/proddetail.ph ... BM1Compact

Jos tuon aikoo automatisoida jotenkin, niin siihen on vähän vaikea sanoa mitään parasta tapaa. Mä aion toteuttaa oman systeemini käyttäen Siemens Logo! ohjelmoitavia relemoduuleja.

Avatar
Lahti32
Vapaaherra
Viestit: 4044
Liittynyt: 03 Helmi 2005 09:05
Truck: Jäämeri Express
Location: Lumijoki

Re: Älykäs 12v sähkökeskus?

Viesti Kirjoittaja Lahti32 » 21 Marras 2015 09:53

Koko systeemi on paketoitu yhteen invertteriin. Selaappa tuota aurinkopaneelikeskustelua niin löydät sellaisen invertterin joka osaa myös ladata verkkovirralla, siinä on aurinkopaneelisäädin, aggrekaatin käynnistyspinni ja kulutusmittaukset.

Tavallaan ei tarvitse keksiä uutta kun käyttää tätä laitetta. Suosittelen tämän rinnalle vielä erillistä sähkönsyöttöä joka ei mene invertterin läpi niin saat käyttöön eniten sähköä.
Kerro arviosi viidellä. Sekä ajankäyttö että rahankäyttö.

Vastaa Viestiin